The Five Great Guitars

The Five Great Guitars is een gitaarproject dat in 2002 door Stichting Five Great Guitars is opgericht. Door de jaren heen hebben bijna alle grote Nederlandse gitaristen meegedaan aan de 5GG-tournees. De bezetting van The Five Great Guitars bestaat altijd uit vijf stilistisch zeer verschillende gitaristen, waarbij de verbindende factor improvisatie is. Elk seizoen wordt er een bijzondere gastgitarist uitgenodigd en dat zijn er al heel wat geweest in de afgelopen jaren: Larry Carlton, Jan Akkerman, Harry Sacksioni , Eric Vaarzon Morel, Muriel Anderson, Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer, Erwin Java, Eddy Zoey, Habib Koité en Kaki King.

cropped-sfeerfoto-grote-zaal-concert-five-great-guitars-dec-2011-fotograaf-pia-kille-dsc_0136.jpg

2002
Onder leiding van Jan Kuiper werd in 2002 The Five Great Guitars opgericht. Een hele uitdaging om vijf stilitisch verschillende gitaristen te vinden die ook nog eens met elkaar op tournee wilde gaan. Uiteindelijk was het aan Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zoumana Diarra om dit avontuur aan te gaan. The Five Great Guitars bleek een grandioos succes. Zowel op muzikaal als persoonlijk vlak vonden de vijf gitaristen zich in hun verschillende gitaarstijlen en hun passie voor muziek. De vermenging van Flamenco, Afrikaanse High Life, Jazz, Folk en Funk bleek een gouden combinatie.

2003, 2004 & 2005
In het voorjaar van 2003 en het najaar van 2004 (tot voorjaar 2005) ging The Five Great Guitars weer op tournee met de bezetting waar zij mee was begonnen in 2002. Tijdens beide tournees bleek het format volle zalen te trekken en waren de concerten telkens weer een groot succes. Als een kers op de taart werd er in 2003 ook een cd gemaakt met een live-registratie van één van de concerten. In 2004 had de tournee de naam “1001 Snaren.”

2006
In het najaar van 2006 ging The Five Great Guitars voor het eerst met een nieuwe gitarist op tournee. De plek van Flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel werd ingenomen door Blues-gitarist Erwin Java die onder andere naam had gemaakt bij de populaire band “Cuby & the Blizzards.” Met de nieuwe bezetting ging de groep de theaters in met de naam “Groove Masters”. Tijdens de tournee werden enkele nummers van gitaar-legende Larry Carlton gespeeld. Saillant detail: tijdens de laatste zes concerten van de tournee speelde Larry Carlton als special guest mee.

2007
In oktober en november 2007 neemt Stichting Five Great Guitars een uitstapje naar de percussie met de tournee “Groove Masters II.” Naast gitaristen Jan Kuiper en Digmon Roovers spelen de percussionisten Moussé Pathé M’Baye en
Sandip Bhattacharya mee. Als special guest wordt de Amerikaanse gitariste Kaki King uitgenodigd. Met haar uniek manier van gitaarspelen en haar bijzondere stem vulde zij de groep gitaristen goed aan. Op 4 november van dat jaar waren zij te gast bij het VPRO-programma “Vrije Geluiden”.

2008 & 2009
In het najaar van 2008 en het voorjaar van 2009 is The Five Great Guitars volledig terug in de wereld van de gitaar. De bezetting bestaat uit Jan Kuiper, Digmon Roovers, Erwin Java, Zoumana Diarra en Muriel Anderson. Als special guest speelt Neerlands, bekendste supergitarist Jan Akkerman mee. Ook de Amerikaanse gitariste Muriel Anderson kan als een special guest worden gezien. Zij is een echte “finger picking Star”, die ook op haar prachtige harpgitaar zal improviseren.

2011
In oktober en november ging The Five Great Guitars bestaande uit Jan Kuiper, Digmon Roovers, Erwin Java en Zoumana Diarra, op tournee met de Malinese zanger en gitarist Habib Koité. Om de Afrikaanse muziek met meer kracht over te kunnen brengen, is er tijdens deze tour gekozen voor de aanvulling van percussionisten Dramana Diarra en Moussé Pathé M’Baye. Een swingende avond gegarandeerd. Tijdens deze tournee werd de groep ook uitgenodigd bij het VPRO-programma “Vrije Geluiden” .

2013
In oktober en november 2013 organiseerde Stichting Five Great Guitars een nieuwe tournee van The Five Great Guitars in kader van het tienjarig jubileum van de Stichting. Dat jaar stond de combinatie van Afrikaanse en Braziliaanse ritmes centraal, samengevat in de titel “African Samba”. Special guest Habib Koite nam de Afrikaanse ritmes voor zijn rekening en Braziliaanse singer-songwriter Ceumar de Braziliaanse Samba.

2014
In oktober en november 2014 ging The Five Great Guitars op tournee onder de noemer “Guitar Heroes.” Tijdens deze tour werd er muziek gespeeld van de grootste gitaarhelden van de leden van The Five Great Guitars. Samen met drie swingende percussionisten en special guest Eddy Zoey werd het publiek meegenomen naar alle hoeken van de gitaarwereld.

Toekomst
In 2017 zal The Five Great Guitars naar alle waarschijnlijkheid weer op tournee gaan.

Meer informatie: www.fivegreatguitars.com